Aspecte etnice, cu Nanette Fashion House & friends

O seară plină de sensibilitate şi frumuseţe au trăit ieşenii care au participat, pe 22 decembrie, la spectacolul cultural-artistic ”Aspecte etnice”, organizat cu prilejul „Zilei Internaţionale a Minorităţilor” de Primăria municipiului Iaşi în colaborare cu Palas Mall şi comunităţile Elenă, Evreiască, Ucraineană, Rusă-Lipoveană, Armeană şi Romă. Au fost 7 colecţii unicat, care au însumat o prezentare de modă de excepţie, cosmopolită, seria fiind deschisă de Casa de modă Nanette din Iaşi.

moda palas (3)

Profitând de prezenţa costumelor tradiţionale a minorităţilor, brand-uri renumite în lume au adus ţinute vestimentare cu caracteristici asemănătoare costumelor tradiţionale ale etniilor din Iaşi. Casa de creaţie  „Demetrios” din SUA, Casa de modă „Cosmobela” din Spania, „Alma Novia” din Polonia şi „Nanette Fashion House” au prezentat rochii unicat, purtate de manechine profesioniste de la agenţiile „Fargo Models”, condusă de Marius Scrovonschi şi „Academia Show”, manageriată de Alina Cosoi. Premergător fiecărei prezentări de modă comunităţile etnice au susţinut câte un scurt program artistic. Au punctat şi mai mai bine momentele show-ului, muzică klezmer interpretată de formaţia “Nigun” a Comunităţii Evreieşti din Iaşi, ansamblul de fete al Comunităţii Armene,  ansamblul elen “Orfheus”, dansatori de la Asociaţia „Pro Roma”, dansurile tradiţionale ruseşti şi ansamblul de copii a Comunităţii Ucrainene din Iaşi.

moda palas (2)

Premergatorul prezentării de modă, manechinele au fost machiate de make-up artistişti Laura-Vanessa Biga, de la „Lovely Vanity Artist” şi Mădălina Petraru dar şi aranjate profesional de hair-stilist-ului Florin Dumitraş, trainer al echipei „Wella Vision”. Astfel că juriul, format din reprezentanţi ai comunităţilor implicate şi a Casei de moda Nanette, a avut de unde să aleagă „Miss Istoria minorităţilor”, desemnată nu după rochiile îmbrăcate, ci după frumuseţe.

„Culori europene” – expoziţie de pictură cosmopolită

Ambientul spectacolului de modă a fost întregit de un grup de şase manechine bust fixe îmbrăcate în rochii vaporoase şi de cele 22 de tablouri asezate pe şevalete, ce au făcut obiectul expoziţiei „Culori europene”.

Expoziţia de pictură a fost găzduită de Atrium Palas Mall până pe 24 decembrie şi este realizată cu tablouri puse la dispoziţie de comunităţile cooptate în proiect. Expoziţia a fost prezentată de pictorul Constantin Tofan, la vernisaj fiind prezenţi o parte din autori: medicul ieşean de etnie greacă Maria Frangopol, eleva Maria Bianca Marian, voluntară la Asociaţia „Pro Roma” şi Virginia Hrihorciuc, de la Comunitatea Ucraineană.

moda palas (4)

Prezentarea de modă „Aspecte etnice” şi expoziţia de pictură „Culori europene” sunt acţiuni derulate în cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” derulat de Primăria municipiului Iaşi în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia „Pro Roma”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *