Cei mai titraţi pictori ieşeni ai tinerei generaţii reuniţi în tabăra de creaţie de la Ciric

Unsprezece artişti plastici ieşeni, aleşi din categorii de vârstă şi din etnii diferite au participat timp de 8 zile, din 15 pânâ pe 23 iunie, la o inedită tabără de creaţie. Beneficiind de linistea şi intimitatea complexului de agrement Ciric, pictorii ieşeni au realizat lucrări de referinţă pentru cariera lor artistică, creaţiile acestora urmând să beneficieze de o atenţie deosebită din partea avizatului public de artă ieşean.

Ciric 1

S-au realizatat 20 de tablouri, ce au ca temă de creaţie locurile, viaţa şi obiceiurile membrilor comunităţilor minoritare din Iaşi, care vor fi expuse în prima jumătatea a lunii iulie la Galeria “Cupola” iar restul lunii, începând cu 15 iulie, la “Atrium” Palas Mall. Apoi, în septembrie, vor fi din nou pe şevalete la festivalul inter-etnic “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, urmând ca, la final, lucrările să fie expuse în permanenţă la sediul Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

Ciric 2

Tabăra de creaţie de la Ciric este organizată de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi şi este inclusă în calendarul de evenimente al proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii, susţinut printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Ciric 3

Pictori ieşeni Felix Aftene şi Constantin Tofan, ce au selectat participanţii, consideră tabăra drept un premiu acordat celor mai titraţi pictori ieşeni ai noii generaţii. Înarmaţi cu culori, pensule şi tablouri la ţiplă, Marinela Botez, Claudiu Ciobanu, Adrian şi Rodica Crîşmaru, Andreea Dascălu, Cristian Diaconescu, Ioan Pricop, Manuel Mănăstireanu şi studentul de etnie romă Alexandru Stoica au ales cu grijă locul unde şi-au amplasat “atelierul de lucru”: pe terasă, în cameră în zilele ploioase, la umbra copacilor, pe ponton sau chiar pe marginea lacului. A fost o tabără de ţinută, la Ciric fiind reuniţi artişti plastici tineri, aflaţi an de an printre protagoniştii ultimelor Saloane de pictură “Artis” 2013-2015 sau “Atelier 35”, organizate de  UAPR – Iaşi.

Ciric 4

Tabăra de creaţie de la Ciric şi expoziţia de artă plastică “Convieţuiri”, organizată în cadrul aceluiaşi proiect în perioada 22-31 mai la “Palatul Roznovanu”, vor fi finalizate prin editarea şi tipărirea unui album de artă care ar urma să conţină atât informaţii despre cele doua evenimente, cât şi fotografiile lucrărilor expuse la Primăria Iaşi şi cele realizate la Ciric.

ciric culori

Felix Aftene, a expus la Galeria Parlamentului European din Bruxelles

Felix Aftene, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi a primit Marele premiu la Saloanele Moldovei din Chişinău, Diploma de excelenţă la Salonul UAPR Iaşi, Premiul Primăriei Chişinău şi Premiul „Vasile Pogor” acordat de Primăria Iaşi. Felix Aftene a organizat, la Galeria „Art Your Self” din Bucureşti expoziţia personală „Taxidermia”, a expus la Galeria „Paul Amarica” din Paris lucrări reunite în expoziţia „Atemporal”, a fost cu „Nato come home” la Muzeul Brukenthal din Sibiu, a reprezentat România la Galeria Parlamentului European din Bruxelles – Belgia iar cu expoziţia „Etres imaginaires” a fost prezent la Galeria „Espace culture” de la Universite Lille Villeneuve D Ascq din Franţa. În expoziţii de grup, a fost prezent pe simeze la „Berliner list” din Germania, cu „Erotica” la Galeria „Anixis” din Baden – Elveţia, cu „Identităţi” – expoziţie itinerantă –  a expus alături de alţi colegi la Centrele Culturale Române din Veneţia, Viena şi Budapesta iar cu „Înger şi Demon” la Centrul Cultural Român din Paris.

Constantin Tofan, maestrul picturii ieşene

Maestrul picturii ieşene, Constantin Tofan, are în palmares premiul pentru pictură „Lascăr Viorel”, primit la Piatra Neamţ, premiul de excelenţă la Salonul „Artis”, premiul „Vsile Pogor” pentru întreaga activitate acordat de Primăria Iaşi, premiul UAP din Republica Moldova pentru ciclul „Permanenţe” şi premiul pentru pictură „Corneliu Baba” acordat de UAPR. Expoziţii personale a avut la Galeriile „Art Your Self” din Bucureşti, la Galeriile „Ştefan Luchian” din Botoşani, a expus la Muzeele Judeţene din Vaslui şi Bacău şi la Muzeul de Artă din Galaţi, în cadrul expoziţiei „Desprinderi parte şi întreg”. Alături de alţi artişti, Constantin Tofan a expus, în 2013, în cadrul expoziţiei „9 pour la Roumanie Magique”, la Galeriile „Arihis”, în cadrul evenimentului cultural artistic „La Maison Culturelle Belgo-Roumanie”, la Bruxelles- Belgia. În expoziţii de grup, a participat la evenimentul „Maeştri de ieri şi de azi”, organizat la Complexul Muzeal Moldova din Iaşi şi a expus la Muzeul de Artă din Halle-Germania şi la Centrele Culturale Române din Budapesta, Viena şi Veneţia.

Adrian Crîşmaru, premiul de excelenţă pentru performanţe academice deosebite

Adrian Crîşmaru are în portofoliu „Diploma of Excellence of Artist Creativity” la „European Exhibition of creativity and Innovation2  Iaşi 2013, Premiul UAPR Iaşi la „Atelier 35”, în 2011, cu lucrarea „Ascendent-Descendent”, Premiul de excelenţă pentru performanţe academice deosebite acordat de Universitatea de Arte „George Enescu”din Iaşi şi premiul întâi la „Concursul de creaţie artă plastică-pictură” la Festivalul „Mihai Codreanu”, cu un portret al lui Mihai Codreanu. Cu expoziţiile personale „ReVersul tabloului” şi „Arta de-a râsu-plânsu” a fost prezent la Galeria „Cupola” iar cu expoziţia „Pictură- meserie de viitor-igienă vizuală” la Muzeul de Artă din Satu Mare. Expoziţia „Maidanez” a fost găzduită de Galeria „Tonitza”, reprezentativă pentru participarea la o expoziţie de grup fiind cea din Austria, de la „ausBLICKE”.

Claudiu Ciobanu, pe simeze la Embassy of Romania Washington DC 

Cu lucrarea „Momente luminoase”, Claudiu Ciobanu a cucerit premiul pentru pictură la Salonul „Artis 2014”, organizat la Galeriile „Tonitza” şi Galeriile „Regale” ale Universitatii „Al. I. Cuza”, precum si premiul UAPR la „Atelier 35” organizat la Iaşi. Expoziţia personală „Reborn” a fost găzduită de Galeria „Imbold” din Bucuresati iar expoziţiile „Illuminated Moments” şi „Blank Space” de Galeria „Cupola” din Iaşi în timp ce expoziţia „Perfect World” a  fost pe simeze la „Atelierul de Producţie” din Bucureşti. Alături de colegi, Claudiu Ciobanu a participat la expoziţiile „Berliner Liste-Fair for Contemporanary an Photography” la Berlin şi la „Embassy of Romania” la Washington D.C. U.S.A.

Marinela Botez, premiul special la Concursul naţional pentru pictură

Marinela Botez a obţinut premiul UAPR – Iaşi în 2014, premiul pentru pictură la Salonul „Artis” 2010, premiul de Excelenţă  la „Atelier 35” organizat la Galeria „Alfa” din Bacău şi Premiul special la concursul naţional pentru pictură de la Bucureşti. Marinela Botez a avut expoziţii personale „Perfect World” şi „Archived Emotions” la Bucureşti şi a expus, în grup, la „ausBLICKE” în Austria şi în cadrul expoziţiei „Tomorrow is another day”, la Galeria „Cupola”.

Manuel Mănăstireanu, mereu în căutarea zbuciumului intern

Manuel Mănăstireanu a primit premiul „Teiul de Argint”, oferit de Editura „Greea” din Botoşani, a avut expoziţii personale la „City Gallery” din Suceava, la Galeria „Tonitza” din Bîrlad, a expus la Galeria „Dana” şi „Cupola” din Iaşi şi, alături de colegi, a fost prezent pe simeze în expoziţiile „Despre îngeri” la „Galeria de Artă a municipiului Iaşi”, „Trei generaţii, trei viziuni” la Muzeul judeţean Vaslui, „Erotica” organizată de graficianul Dragoş Pătraşcu la Bucureşti şi la Simpozionul de pictură de la Balcik organizat de „Galeria Dana”.

Cristian Diaconescu, diplomă de excelenţă pentru expoziţia „Verpurdica 2”

Cristian Diaconescu a fost nominalizat la premiul pentru pictură Artis 2015, a primit menţiune în cadrul Bienalei de artă plastică „Gheorghe Petraşcu” de la la Târgovişte, Premiul „Teiul de argint” la „Premiile Mihai Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari” la Botoşani, a fost recompensat cu Premiul UAPR Iaşi la Atelier 35 şi cu Diploma de excelenţă pentru expoziţia „Verpurdica 2 la Salonul UAPR Iaşi. A expus la Galeria „Rotonda”, la „Cupola” şi la Librăria –cafenea. La expoziţii de grup, a participat la „Seducţia unghiului drept” la Galeria „Căminul Artei” din Bucureşti, a fost în tabăra de la Balcik, organizată de Galeria Dana şi a expus la „Atelier 35”, la Galeria „Alfa” din Bacău.

Andreea Dascălu, abonată la premiile pentru pictură

Andreea Dascălu a fost recompensată cu premiul pentru pictură la Expoziţiile „Dragobete Art” şi la „Sărbătoarea Artelor şi Ritmuri atemporale”, ambele organizate la Iaşi.  Expoziţiile personale „Fisuri” şi „Delicat..ese” au avut loc la Galeriile Centrului de Studii Europene şi, respectiv, Galeria „Moldova Mall” iar la Galeria „apARTE” a fost prezenţă cu expoziţia „Maculatură”. Alături de colegi, a expus în cadrul „Atelier deschis ca act performativ” la Galeria „Theodor Pallady”, a participat la Simpozionul Naţional de Pictură şi Desen – Iacobeni, la tabăra „Rural Plein Air” de la Hodora şi la Simpozionul Internaţional A.R.T.E. 2011, organizat la Galeriile „Word Trade Center” din Iaşi.

Ioan Pricop a expus la „Personal Gallery Globe House Totnes” din Anglia

Ioan Pricop a primit Premiul pentru pictură la Salonul „Atelier 35” în 2013, Diploma de excelenţă pentru creativitate artistică la „European Visual Art Exhibition” din cadrul Euroinvent 2012 şi premiul special pentru cel mai inspirat instantaneu la Expoziţia internaţională de arte vizuale A.R.T.E.  2011. A avut expoziţii personale „People” şi „Mercurial” şi a expus la „Personal Gallery Globe House Totnes” din Anglia. În grup, a expus la Galeria „UNAgaleria” din Bucureşti şi în expoziţia „Postperformări” din cadrul proiectului „O lună plină de artă contemporană” la Galeria „Cupola”. A fost prezent la Simpozionul naţional de Pictură şi Desen Iacobeni şi la „Painted performances”, la Galeria „Cupola”.

Alexandru Stoica, o mare speranță a picturii iesene

Cu lucrarea „Aşteptând”, ce are ca temă conflictul din Ucraina, pictorul de etnie romă Alexandru Stoica, student în anul trei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, clasa Constantin Tofan, a cucerit premiul trei la „Atelier 35” în 2015, fiind o mare speranţă a picturii ieşene. De curînd a intrat în „lumea mare” a artei plastice, fiind prezent pe simeze cu lucrarea „Comics” la Galeria „Cupola” şi la expoziţia organizată la sediul Primăriei municipiului Iaşi, în cadrul expoziţiei „Convieţuiri”, ambele evenimewnte fiind incluse in calendarul Festivalului Internaţional al Educaţiei Iaşi 2015. Din punct de vedere al conceptului abordat în lucrările sale, preferă tema sacrală şi sfinţenia în contextul contemporan.

Rodica Crîşmaru (GROSU)

A studiat colegiul de arte şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” la Chişinău. A avut expoziţii personale la Galeria „Benjamin Fondane”, printr-un proiect aplicat în cadrul programului „Carte Blanche aux Jeunes Créateurs” şi susţinut financiar de Institutul Francez din Iaşi în parteneriat cu Vector Studio. A expus la Galeria Cupola, în cadrul expoziţiei „Echilibru-dezechilibru” şi a organizat o expoziţie personală în cadrul proiectului „O luna plină cu artă contemporană”. În grup, a expus în cadrul F.I.E. Iaşi 2015, la Atelier 35, la Galeria „Theodor Pallady”, la Galeriile „Fundaţiei Regale” Iaşi şi la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, în cadrul expoziţiei „Intimitate”. A fost prezentă pe simeze şi la  Galeria de Artă Sacră a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, în cadrul expoziţiei „Dialog cu sacru”, a participat la expoziţia „Briza Mării” organizată la Hotel Central din Mamaia şi la „ausBLICKE  – Abatia Klosterneuburg din Austria. A primit premiul întâi pentru pictură la “Festivalul florilor de tei”, la “Atelier 35”, ambele din Iaşi şi la festivalul “Floare albastră”, la Chişinău. A mai obţinut  premiul anual acordat de consiliul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design şi premiul pentru pictură “România – Republica Moldova” acordat de Rotary Club Iaşi.

 

2 Comments. Leave new

cananau leonard
iulie 6, 2015 11:42 am

A fost o tabără reuşita, cu lucrari reprezentative pentru tinerii si mai titratii lor dascali si colegi. S-au abordat toate comunitatile minoritare din Iasi, cum ar fi portrete de rusi, lipoveni, ucraineni sau romi, peisaje din mahalaua lipovena a Iasului, evreu care, simbolid, exprima suferinta din perioada urgiei si alte lucrari simbolistice care conduc la etniile locale. Va invit sa veniti pe 15 iulie, orele 18.00, la Palas Mall la verrnisajul expozitiei.

Răspunde

Your ideas and words are easy to understand for anyone like me.

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *