Convieţuiri – expoziţie de artă plastică dedicată minorităţilor

 

Timp de zece zile, până pe 31 Mai, pe întreaga perioadă a Festivalului Internaţional al Educaţiei 2015, holul de la etaj al Primăriei municipiului Iaşi va fi transformat într-o inedită galerie de artă. Semnificativ intitulată “Convieţuiri”, expoziţia este organizată de Municipiul Iaşi şi Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, tema de creaţie fiind viaţa, locurile şi obiceiurile comunităţilor minoritare din Iaşi. Este un eveniment notabil pentru ieşeni, municipalitatea fiind, în premieră, gazda unei expoziţii de artă plastică de o asemenea anvergură.

_OZO0671

Expun lucrări, din galeriile personale, 32 de artişti plastici ieşeni, o serie de exponate fiind prezentate publicului larg în premieră, cum ar fi sculptura din bronz şi lemn “Stare poetică”, semnată de artistul plastic de etnie ucraineană Dan Covătaru sau ultima variantă din seria “Paznicul uşii” sculptată în bronz de George Sorin Purcaru. Printre expozanţi, se regăsesc Felix Aftene, ce a ales pentru acest eveniment lucrările “Joc violent” şi “Destinaţii necunoscute”, ce are ca temă un vagon de tren transformat în locuinţă pe perioada prigoanei evreieşti, pictorul de etnie basarabeană Valeriu Gonceariuc, graficianului Dragoş Pătraşcu, pictorii Bogdan Bârleanu, Zamfira Bârzu, Atena Simionescu şi Eugen Mircea. Tema minorităţilor este intens dezbătută pe pânză de Manuel Mănăstireanu, Vasile Brânzan şi Valentina Druţu, dar şi de mai tinerii artişti Bogdan Marcu şi Cristian Diaconescu, ultimul prezent pe simeze cu lucrarea „Vestitor”. Pentru că locul celor ce aparţin comunităţilor minoritare este definitoriu în arta şi cultura locală, în prim-plan este şi lucrarea studentului de etnie romă Alecsandru Stoica. Nu lipseşte Constantin Tofan, prezentatorul expoziţiei, care a ales să expună un tablou tematic, având ca sursă de compoziţie doi maci, aproape identici, unul simbolizând etniile, celălalt majoritarii.

_OZO0675

Expoziţia de artă plastică „Convieţuiri”, ce poate fi vizită zilnic de către ieşeni până pe 31 mai inclusiv, se încadrează în seria de evenimente culturale organizate în cadrul proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, derulat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”, proiect susţinut printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

_OZO0684

1 Comment. Leave new

Expozitia se poate vizita pana pe 31 mai. Merita sa o vedeti. Intrarea este libera, la primaria iasi, la etaj.

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *