Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică

În cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a organizat conferinţa „Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică”. Conferinţa a fost susţinută de Conf. Univ. Dr. Lucian Leuştean  şi a abordat trei aspecte din perioada interbelică.

20150611_170333

Expunerea a pornit de la faptul că România Mare din perioada interbelică era un stat semnificativ diferit din multe puncte de vedere, dar în special din perspectiva compoziţiei etnice, de România dinainte de primul război mondial. În plus, lărgirea teritoriului, modificarea structurii etnice şi realizarea unirii propriu-zise au pus probleme reale de adaptare nu numai majorităţii româneşti, ci şi diverselor minorităţi etnice şi confesionale trăitoare în cadrul statului român.

20150611_170250

Perioada interbelică a fost martora realizării unui experiment cvasi-inedit pe plan internaţional: protecţia minorităţilor „de rasă, de limbă şi de religie”. Sistemul a fost unul limitat la Europa Centrală, Răsăriteană şi de Sud-Est iar România a fost parte a sa. Concepută la Conferinţa de pace de la Paris, protecţia minorităţilor din această parte a Europei a fost gestionată de Liga Naţiunilor. În cadrul acestei conferinţe, Lucian Leuştean va încerca să prezinte locul şi rolul statului român în cadrul acestui sistem, ca şi măsura în care minorităţile din Iaşi au fost interesate de protecţia internaţională.

Pe de altă parte, este analizată structura etnică şi confesională a populaţiei din oraşul Iaşi, potrivit recensământului din 1930, dar şi prezentată viata diverselor grupuri minoritare din Iaşi – în special a evreilor, care reprezentau circa o treime din populaţie – probleme cu care s-au confruntat minorităşile, concordia, dar şi disfuncţionalităţile din relaţia cu majoritatea românească. Vor fi prezentate, de asemenea, elemente legate de prezenţa diverselor minorităţi în viaţa politică locală, reprezentarea lor în Consiliul local, problemele pe care le ridicau, interesele pe care le urmăreau, precum şi aspecte privind impactul diverselor grupuri minoritare în viaţa economică şi culturală locală.

20150611_175855

Conferinţa „Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică” a fost a cincea dintr-un proiect de şase conferinţe tematice, generic intitulate „Iaşi – oraş al diversităţii culturale”, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi. Proiectul “Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistică a diversitatii” este iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma” şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *