Eminescu, Nicolae Păun, Comitas, Kafis sau Esenin, prezenţi la Ziua poeziei etnice “Ieri, nu demult” 

Ziua poeziei etnice, sugestiv intitulată “Ieri, nu demult”, desfăşurată miercuri, 23 septembrie, în cadrul festivalului interetnic “Săptămâna diversităţii la Iaşi” s-a bucurat de o largă audienţă în rândul ieşenilor şi a comunităţilor minoritare din Iaşi.

evenimet23092015-0007

Aproape 100 de spectatori au ţinut să asculte versuri nemuritoare, recitate în limba română şi/sau maternă din Eminescu, Kafis, Nicolae Păun, Comitas sau Esenin. Ziua poeziei a debutat cu un îndemn la toleranţă şi interculturalitate lansat de scriitorul şi poetul Adi Cristi, moderatorul acestui moment liric. Mark Ivanov a recitat în rusă “Scrisoarea mamei”, de Esenin, versurile fiind titrate în română pe un ecran din cortul media, instalat pe esplanada din faţa Palatului Culturii, unde s-a desfăşurat şi evenimentul. Memorabilă interpretarea Raisei Pavlov, care a recitat în rusă “Fratele meu mai mare”, iniţial oferind publicului avid de poezie detalii în limba română despre conţinutul poemului scris de Olga Berggolts. Recitalul ruşilor/lipoveni l-a încheiat Adi-Tomiţă Ivanov, care a recitat poezia “Actriţa”, semnată de Boris Pasternak. Sarea şi piperul zilei au fost cele două reprezentante ale romilor, membre ale Asociaţiei “Pro Roma”, care au susţinut un dialog din volumul “La Sălcii”, scris de Nicolae Păun şi Constantin Pavel. Grecii au interpretat atât în limba română, cât şi în limba elenă. Poeziile lui Eminescu şi Kafis interpretate în româna de Adrian Kiriacopoulis au primit replica în limba greacă din partea poetei Angelichi Miyachiti. “O voi femei de fală poporului şi ţării; Aţi fost ca nişte perle răbdând necunoscute; Zălog lăsat adesea prin ţările străine; Ca preţ de-acoperire în locu-atâtor bunuri”. Sunt versuri pregătite de Comunitatea Armeană din Iaşi şi fac parte din poezia “O, voi femei de fală poporului şi ţării”, scrisă de episcopul armean Comitas, cel mai important autor de şarade din sec. VII-lea. Seara a continuat cu recitalul poetul ieşean Paul Gorban, fondatorul şi Redactorul-şef al revistei Zon@Literară. Licenţiat în filozofie, Paul Gorban este autorul monografiei exegetică “Mişcarea în infinit a lui Grigore Vieru”, dar şi a volumului de poeme “Caii din Perugia”, din care a recitat. Seara a fost încheiată de poetul Adi Cristi, care a recitat o poezie scrisă în perioada călătoriei sale la Ierusalim. Ziua poeziei etnice “Ieri, nu demult” se înscrie în seria de evenimente cultural-artistice organizate în cadrul festivalului “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, ce face parte din proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat în totalitate printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

evenimet23092015-0028 evenimet23092015-0036

evenimet23092015-0061 evenimet23092015-0044 evenimet23092015-0040

evenimet23092015-0075

Comunităţile se prezintă: astăzi, Uniunea Elenă din România – Filiala Iaşi

Astăzi este ziua dedicată Uniunii Elene din România – Filiala Iaşi. Grecii vor difuza înregistrări muzicale tradiţionale şi vor proiecta filme documentare.

 “Fereastra” încheie, astăzi, stagiunea ieşeană cu spectacole în Păcurari şi Nicolina

După amiază, de la orele 17.00, spectacolul de teatru outdoor revine în cartiere. De această dată, Compania de teatru “Syncret” va juca pe esplanada “Mimoza” din Păcurari. Pentru a nu rata spectacolul de mâine, când meteorologii anunţă ploi, actorii Companiei de teatru “Syncret” se vor deplasa, tot astăzi, şi în cartierul Nicolina unde, de la orele 19.30, la lumina reflectoarelor, vor susţine al doilea spectacol al zilei şi ultimul al stagiunii ieşene.

Afinităţi gastronomice minoritare

Astăzi, 24 septembrie, de la orele 18.30, la un restaurant din Iaşi va avea loc “Atelierul de tradiţii şi inovaţii culinare” Vor fi audiţii specifice, preparte culinare realizate după reţete puse la dispoziţia proiectului de către comunităţile minoritare din Iaşi şi va fi lansată cartea de bucate “Afinităţi gastronomice minoritare”.

 

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *