Feerie de lumini, muzică, dans şi decibeli în ultima zi a festivalului “Săptămâna diversităţii la Iaşi”

Cel puţin pentru o săptămână, Iaşul s-a dovedit a fi un oraş cosmopolit. Un cumul de culturi, un oraş cald şi prietenos situat, după părerea celor ce ne-au trecut pragul, în cele mai frumoase locuri din lume. Un oraş cu o arhitectură care împleteşte fericit modernismul cu tradiţia, un punct de plecare perfect pentru a explora bogata varietate de atracţii turistice şi culturale.

Festivalul inter-etnic “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, organizat de Primăria municipiului Iaşi a atras, ca un magnet, etnii de o mare varietate culturală. Modalităţile de abordare şi prezentare a standurilor proprii din cortul amplasat pe esplanada din faţa Palatului Culturii, interpretarea personală a muzicii şi dansului specific popoarelor reprezentate în festival, au fost un amalgam năucitor de multiculturalitate.

Indonezienii din Iaşi au avut stand de prezentare la festival

În ultima zi a festivalului, alături de standurile armenilor, grecilor, romilor, ucrainenilor, evreilor şi ruşilor/lipoveni s-a mai alăturat unul: cel al Indoneziei. Ira Sari, de naţionalitate indoneziană, rezidentă în Iaşi, a dorit să fie parte integrantă din festival. La standul Indoneziei au fost expuse obiecte de artizanat confecţionate manual în insula Java şi obiecte aduse din insulele Arhipeleagului Indonezian, cum ar fi măşti tradiţionale, păpuşi “Waiang kulit”, coliere, brătări şi cercei. Şi vizitatorii s-au încadrat perfect în festival. De ziua dedicată grecilor, doi turişti germani au dansat spontan “Sirtaki” iar două perechi de americani, dintre care soţia lui Bob Bingham, Blythe, cu rădăcinile familiei în judeţul Iaşi, în Costuleni, toţi invitaţi ai Comunităţii Evreieşti din Iaşi, au trăit la cote şi intensitate maximă fiecare acord, fiecare notă, indiferent dacă era vorba despre muzică ţigănească, evreiască sau grecească. De fapt, chiar cele trei etnii au încheiat, ieri, festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi”.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

Cântăreţii de la “Pro Roma” au transmis publicului o parte emblematică din cultura romă

Romii au urcat pe scenă cu o orchestră formată din zece persoane. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale – fetele cu fuste multicolore, formaţia “Pro Roma” a abordat muzică lautărească, de petrecere, muzică românească şi un potpuriu de muzică instrumentală. Vioara, acordeonul, trompeta, ţambalul şi inegalabilul port tradiţional ţigănesc au transmis publicului o parte din emblematica cultură romă.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu  www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi face parte din proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat în totalitate printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Aurel Vainer a premiat, la Iaşi, prietenii Comunităţilor Evreieşti din România

După feeria de decibeli, a urmat o ceremonie cu mult fast. Doctor Aurel Vainer, Deputat în Parlamentul României şi Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, alături de Abraham Giltman, Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Iaşi, au înmânat diploma şi placheta “Prieteni ai Comunităţilor Evreieşti din România” ieşenilor: Doctor Profesor Dumitru Rădăuceanu; scriitor Ion N. Oprea; ing Gheorghe Samoilă, bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară; Comandor, scriitor Mihai Batog-Bujeniţă, directorul Asociaţiei Literară “Păstorel ” din Iaşi.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

A urmat un recital de muzică “klezmer”, susţinut de formaţia “Nigun  a Comunităţii Evreieşti din Iaşi. Muzica klezmer, al cărui nume vine de la “kley zemer”, care în ebraică înseamnă instrumente muzicale este, de multă vreme, muzica tradiţională a evreilor din estul Europei. Pe scenă, formaţia “Nigun” a alternat ritmul melodios cu verva săltăreaţă şi tristeţea nesfârşită. Imaginile muzicale au oscilat între melancolia cea mai adâncă şi exuberanţa bucuriei de viaţă, între voluptatea eruptivă şi împietrirea bruscă a pasajului muzical. Textele câtorva dintre cântece sunt scrise în dialogul midrash-ul tradiţional, dar tratează, însă, şi teme de actualitate.

“Acropele” pe esplanada din faţa Palatului Culturii din Iaşi

Mult aşteptatul program artistic al grecilor a închetat feeric seara de vineri, 25 septembrie. Lumina reflectoarelor, care evidenţia şi mai bine edificiile culturale din apropiere – Palatul Culturii, Casa Dosoftei, Şcoala “Gheorghe Asachi” -, precum şi vigoarea tradiţiei elene transpusă pe scenă, te duceau cu gândul spre templul culturii europene: Acropele!. Pe ritmuri  deklarino” (clarinet), “violi” (vioară), lavouto (lăută grecească), “def” (instrument asemănător cu tamburina) şi, uneori, “santouri” (un fel de ţambal), ansamblul elen “Orfheus”, ce a reprezentat Comunitatrea Elenă din Iaşi în festival, a adunat ropote de aplauze şi i-a determinat pe spectatori, fie că erau ieşeni, armeni, ruşi, ucraineni, evrei sau romi, să susţină ritmul nemuritorul “sirtaki”, care evidenţiază cel mai bine spiritul grec.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu   www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

Din repertoriul ansamblului “Orfheus” nu a lipsit nici “rebetika”, dans specific grecesc în timpul căruia se sparg farfurii pentru ca necazurile să fie îndepărtate. Au fost momente strălucitoare! Asemeni eroului grec ce a primit cadou o liră, devenind un maestru în arta cântecului, ansamblul elen “Orfheas” menţine vie sacralitatea pasiunii pe care o împărtăşesc grecii şi a bucuriei emanate de fiecare dată când aceştia urcă pe scenă.

Workshop: Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi

Dimineaţa de vineri, 25 septembrie, în cortul media al festivalului, ca o concluzie a tuturor evenimentelor organizate, a fost organizat un workshop intitulat “Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi”. Workshop-ul a fost prezentat de conf. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” din Iaşi care, pe lângă rolul de moderator, a făcut şi o scurtă prezentare a rolului avut de romi în geneza oraşului Iaşi.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

A fost un eveniment amplu, de ţinută, în care subiectele alese de comunităţi au fost dezbătute de confraţii de alte etnii. Ruşii/Lipoveni au vorbit despre “Tradiţii şi obiceiuri legate de trecerea de la iarnă la primăvară”, ucrainenii au prezentat activitatea comunităţii din Iaşi iar grecii, prin istoricul Sorin Iftimi, a vorbit despre contribuţia grecilor la şcoala, arta şi cultura ieşeană. Comunitatea evreiasca din Iaşi a punctat prezenţa continuă pe teritoriul oraşului a evreilor care, în perioada interbelică, depăşeau numerit populaţia autohtonă iar armenii au precizat faptul că sunt prima etnie atestată oficial în Iaşi. La final, Primăria municipiului Iaşi a acordat “Diplome de excelenţă în domeniul cultural” comunităţilor participante şi partenerilor implicaţi în proiect.

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu  www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu  www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariuwww.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

 

Lansări de lampioane în noapte pe cerul Iaşului

Seara de vineri s-a încheiat cu lansări de lampioane şi baloane umplute cu heliu. Lampioanele zburătoare sunt un simbol al speranţei iar lansarea lor este însoţită de punerea unei dorinţe. În contextual proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, echipa de management lansează o singură doriţă: să fie pace în lume!

www.paulpadurariu.ro © 2015 Paul Padurariu

Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României au finaţat proiectul cultural “Istoria minorităţilor”

Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi face parte din proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat în totalitate printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *