Festivalul inter-etnic “Săptămâna diversităţii la Iaşi” a debutat cu expoziţii permanente de carte, fotografie, pictură, costume populare şi o paradă a portului popular

Festivalul inter-etnic „Săptămâna diversităţii la Iaşi”, ce se va desfăşura în perioada 18-25 septembrie 2015, zilnic între orele 10:00-20:00, pe esplanada din faţa „Palatului Culturii” din Iaşi, face parte din seria de evenimente cultural-artistice derulate în cadrul proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”.

 

IMG_0728

Festivalul a debutat vineri, 18 septembrie, la orele 12.00 fiind programată conferinţa de deschidere. Au fost prezenţi membrii comunităţilor implicate, localnici, reprezentanţi ai mass media, conferinţa fiind prezidată de Ana Pustianu-Rogojinaru, reprezentanta Primăriei municipiului Iaşi, care a prezentat şi calendarul de evenimente ce se vor desfăşura în cadrul festivaluluii, Ionuţ Nistor, reprezentantul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” în acest proiect, Margareta Herţanu, preşedinta Asociaţiei “Pro Roma”, partener al proiectului şi Octavian Jighirgiu, regizorul piesei de teatru “Restituţio Benjamin Fondane” a cărei premieră va avea loc marţi, 22 septembrie, într-o hala RATP Iaşi. A urmat lansarea albumului de artă “Istoria minorităţilor”, rezultat al taberei de creaţie de la Ciric şi a expoziţiei de artă plastică “Convieţuiri”, ce a avut loc la “Palatul Roznovanu”, albumul fiind prezentat de criticul de artă Maria Bilaşevschi şi de pictorul Constantin Tofan.

IMG_0656

IMG_0605

Despre simbolistica obiectelor şi a costumelor tradiţionale expuse la standuri de comunităţile Elenă, Rusă/Lipoveană, Armeană, Ucraineană, Evreiască şi Romă a oferit explicaţii Eva Giosanu, specialist în etnografie la Muzeul Moldova a Palatului Culturii din Iaşi. La standuri, pe lângă costumele populare tradiţionale, adevărate “bijuterii” etnografice, comunităţile minoritare din Iaşi au expus o serie de obiecte şi fotografii reprezentative, printre care un acordeon (ruşii/lipoveni), un alambic (romii), portrete în ulei cu armeni îmbrăcaţi în costume tradiţionale (armenii), un steag al ansamblului de dansuri şi patru costume tradiţionale (elenii), tradiţionala pască, cărţi de rugăciune şi un contract de nuntă înrămat (evreii), carţi, reviste, afişe, şi costume tradiţionale (ucrainenii). Ziua a continuat cu parada portului tradiţional. Au defilat circa 150 de persoane, îmbrăcate în costume tradiţionale, fiecare comunitate, inclusiv românii, purtând drapelul ţării şi pancarde cu numele comunităţii.

IMG_0141-2 IMG_0138-2 IMG_0136-2 IMG_0134-2 IMG_0132-2 IMG_0318-2

Avand în avangardă maşina poliţiei rutiere şi o altă din care au fost difuzate imnurile ţărilor participante, coloana de manifestanţi, care a plecat de la Palatul Culturii, a parcurs B-dul Ştefan cel Mare, a trecut prin Piaţa Unirii şi prin faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi a revenit pe b-dul Ştefan cel Mare trecând pe B-dul Independenţei şi prin faţa Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi. Întorşi la cort, participanţii la paradă au lansat lampioane şi baloane cu heliu.

IMG_0452-2

Proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” este finaţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *