Festivalul inter-etnic „Săptămâna diversităţii la Iaşi” a parcurs jumătate de drum

După ce, sâmbătă, a fost programată premiera spectacolului de teatru „Fereastra” în faţa Palatului Culturii din Iaşi, Compania de teatru „Syncret” a oferit ieşenilor o altă reprezentaţie de excepţie duminică, 20 septembrie, pe esplanada „Oancea” din Tătăraşi. A fost un alt marathon al sentimentelor şi trăirilor sufleteşti, arta dramatică fiind „împletită” cu mult tact cu arta de animaţie şi muzica life, magistral interpretată la vioară de personajul „Parpanghel” cel care, pe corzile scripcei sale, a dat viaţă şi păpuşei „Stradivarius”, mânuită cu multă sensibilitate de alţi 4 tineri actori. Suferinţa, durerea sau bucuria omului rrom sunt identice cu a fiecărui pământean, diferenţele de percepţie între oameni fiind date doar de preconcepţii, în parte eronate. Acest lucru încearcă să demonstreze actorul teatrului naţional Doru Aftanasiu care, într-un monolog emoţionant ajunge, prin cuvinte şi chiar lacrimi, la sufletul celui căruia i se adresează. Ceea ce propune Compania „Syncret” este un spectacol de animaţie de tip outdoor, pentru un public larg, spontan, ce se pretează jocului în pieţele publice.

IMG_082

Regizorul spectacolului este Ciprian Huţanu, cel care a scris şi textul piesei, muzica îi aparţine lui Călin Ionce, coregrafia este semnată de Oana Sandu, costumele de Jeni Stănilă iar păpuşa este concepută de Gavril Siriteanu.

IMG_140

De altfel, următoarele spectacole ce se desfăşoară în cadrul festivalului „Săptămâna diversităţii la Iaşi” sunt programate, toate la aceeaşi oră, 17.00, tot în pieţele publice: luni, 21 septembrie, esplanada „Minerva” din Alexandru cel Bun, joi, 24 septembrie, esplanada „Mimoza” din Păcurari, vineri, 25 septembrie, esplanada din cartierul.

Ziua a treia a festivalului a continuat în cortul media, ucrainenii difuzând pe parcursul zilei de duminică muzică tradiţională, filme de desene animate pentru copii şi un poutpuriu de muzică şi dansuri ucrainene. Pe scenă a urcat şi ansamblul de dansuri a Comunităţii Armene, portul tradiţional, ritmurile specifice şi muzica instrumentală fiind modalitatea propusă de armeni ieşenilor şi celorlalte etnii participante la festival pentru o mai bună înţelegere a diversităţii şi dialogului cultural.

IMG_180 IMG_202

Vizitele la expoziţia de pictură şi la standurile comunităţilor minoritare vor continua şi în zilele următoare, pe lângă costumele populare tradiţionale, adevărate “bijuterii” etnografice, fiind expuse fotografii din propriile albume obiecte şi obiecte specifice, printre care un acordeon, păpuşile Matrioska şi un samovar (ruşii/lipoveni), cărţi, reviste, afişe şi costume tradiţionale (ucrainenii), două alambicuri şi tigăi din cupru (romii), un steag al ansamblului de dansuri şi patru costume tradiţionale, din care două datând de sute de ani (elenii), tradiţionala pască, cărţi de rugăciune şi un contract de nuntă înrămat (evreii).

IMG_214

Luni, 21 septembrie, este ziua Comunităţii Armene din Iaşi, standul acesteia fiind în zi sărbătoare: pe lângă costumele tradiţionale, armenii expun câteva “uleiuri”, ce au ca temă portul tradiţional dar pregătesc şi o surpriză – dezvăluită doar celor ce le vor trece pragul!

Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi şi organizat de AB Plus Events, face parte din proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *