Iași

Home Iași

Multiculturalismul iesean

Municipiul Iaşi este reşedinţa judeţului Iaşi şi principalul centru urban din nord-estul României, un principal pol de dezvoltare a părţii estice a Uniunii Europene. Conform datelor recensământului din anul 2011, municipiul Iaşi numără 290.422 de locuitori şi este al patrulea oraş ca mărime din România. Zona Metropolitană Iaşi, care include 13 localităţi învecinate, are o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori.

Centru universitar şi istoric, capitala culturală a României

Prin tradiţia sa istorică, oraşul Iaşi reflectă o diversitate culturală europeană pluripartită, reprezentând un spaţiu urban cu o evoluţie originală, conferită atât de poziţia geografică particulară, cât şi de un destin politic de excepţie. Remarcabil centru cultural, de unde sintagmă frecvent utilizată, “capitala culturală a României”, municipiul Iaşi este şi un important centru istoric, în anul 2008 celebrându-se 600 ani de atestare documentară a oraşului. Iaşul este şi un puternic centru universitar, cu peste 60.000 studenţi anual, ce studiază în 5 universităţi de stat şi 3 universităţi private, Universitatea Al. I. Cuza, partenera a acestui proiect, fiind şi cea mai veche universitate modernă din ţară. Cu un impresionant patrimoniu cultural şi religios, în Iaşi se află peste 50 de biserici, printre care şi Biserica “Trei Ierarhi”, simbol al oraşului. Parafrazîndu-l pe Nicolae Iorga, “Iaşul e, înainte de toate, o biserică – biserica bisericilor trecutului nostru.”

Cunoaşterea trecutului istoric, demografic şi cultural al oraşului Iaşi constituie o componentă esenţială a identităţii noastre contemporane. Rezumîndu-ne la doar cîteva evenimente memorabile din istoria culturală ieşeană, aflăm că Gheorghe Asachi a înfiinţat la Iaşi „Gimnaziul Vasilian“, prima şcoală primară cu predare în limba română din ţară, din care, în anul 1834, s-a dezvoltat “Academia Mihăileană”, prima instituţie de învăţământ superior din ţară la acea vreme. De asemenea, ca reper al învăţământului românesc, pe 18 martie 1833 s-a înfiinţat la Iaşi prima societate ştiinţifică românească, Societatea de Medici şi Naturalişti. Sediul acesteia era în casa Roset, clădirea în care se găseşte şi Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, înfiinţat în 1834. La geneza oraşului Iaşi au contribuit istoric şi minorităţile etnice şi confesionare, menţionate încă din sec. al XIV-lea.

Diversitatea culturală ce caracterizează societatea actuală ieşeană, parte şi a trecutului istoric extrem de tumultuos, a dus la interacţiuni sociale între grupuri purtătoare de culturi diferite. După reinstaurarea regimului democratic în România în anul 1990, când au fost deschise la Iaşi Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Britanic (British Council), Centrul Cultural al Americii Latine şi Caraibelor, Centrul Cultural Elen „Panellinion”, dialogul intercultural s-a consolidat. În prezent, Iaşul este un oraş multicultural unde, conform recesământului Populaţiei din 2011, convieţuiesc 1.376 romi, 51 ucrainieni, 197 rusi-lipoveni, 178 greci, 215 evrei, 12 armeni, 80 germani, 55 turci, 101 maghiari, 61 italieni şi, mai ales pe perioada studiilor universitare, numeroşi studenţi arabi.