Instantanee minoritare – Expoziţia de fotografie găzduită de Galeria de artă “La Gard”

afis expozitie

În apropierea celui mai vechi monument din România, Monumentul Legilor Constituţionale, cunoscut ca “Obeliscul cu lei”, lângă Teiul şi bustul lui Eminescu, chiar la intrarea în Pacul Copou a luat naştere un proiect nonconformist: Galeria de artă “La Gard”.

Una dintre puţinele galerii din România ce prezintă în aer liber expoziţii de artă fotografică şi artă plastică, Galeria de artă “La Gard” găzduieşte o expoziţii de fotografie dinamică, o explozie de culoare intitulată “Instantanee monoritare”. Pe cele 17 panouri din lemn masiv protejate cu sticlă, ce au fost montate pe gardul din fier forjat al parcului, sunt panotate tot atâtea postere cu imagini sugestive din viaţa, locurile şi obiceiurile membrilor comunităţilor minoritare din Iaşi.

Organizatorii expoziţiei sunt Primăria Municipiului Iaşi şi Casa de Cultură “Mihai Ursachi”, cu sprijinul comunităţilor minoritare din Iaşi, care au pus la dispoziţie fotografii din propriile albume foto. Pe cele 17 panouri expun fotografii de colecţie Comunitatea Evreiască, Comunitatea Armeană, Comunitatea Romă, Comunitatea Elenă, Comunitatea Ucraineană, Comunitatea Rusă/Lipoveană. Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 20 aprilie, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”, fotografiile expuse la Galeria de artă “La Gard” fiind proiectate şi pe ecran sub formă de diapozitive.

Expoziţia a fost prezentată de scriitorul Adi Cristi, dar şi-au exprimat opinia şi reprezentanţii comunităţilor minoritare din Iaşi: Martha Eşanu (Comunitatea Evreiască), Cristina Ioanidis (Comunitatea Elenă), Margareta Herţanu (comunitatea Romă), Ana Rogojinaru, manager de proiect. În sală au mai fost prezenţi reprezentantul comunităţii rusă/lipoveană, iubitori de artă, printre care şi scriitorul Lucian Vasiliu, continuator al curentului literar junimist, omni-prezent în Pacul Copou  prin busturile din bronz ale membrilor săi, Iacob Negruzzi, Petre Carp, Gheorghe Racoviţă, Theodor Rosetti, Vasile Pogor şi Titu Maiorescu.

Expoziţia “Instantanee minoritare” se înscrie în seria de manifestări organizate în cadrul proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”. Expoziţia este deschisă publicului larg până pe 9 mai 2015.DSC_0003 DSC_0003_2 DSC_0004DSC_0029 DSC_0020_2 

 

1 Comment. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *