Istoria minorităţilor, expoziţie de pictură la Palas Mall

Până pe 31 iulie, Palas Mall Iaşi găzduieşte o inedită expoziţie de pictură sugestiv intitulată “Istoria minorităţilor”. Cele 22 de lucrări expuse, semnate  de artişti plastici ieşeni, aleşi din categorii de vârstă şi etnii diferite, sunt rezultatul taberei de creaţie de 8 zile de Ciric, organizată de Primăria municipiului Iaşi şi Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi.

1 expo palas 3 expo palas

Expoziţia, ce are ca temă de creaţie locurile, viaţa şi obiceiurile membrilor comunităţilor minoritare din Iaşi, a fost prezentată de “maestrul” picturii ieşene Constantin Tofan şi de criticul de artă Petru Bejan. Tablourile sunt semnate de Felix Aftene, Constantin Tofan, Marinela Botez, Claudiu Ciobanu, Adrian Crîşmaru, Rodica Crîşmaru, Andreea Dascălu, Cristian Diaconescu, Ioan Pricop, Manuel Mănăstireanu şi Alexandru Stoica, student de etnie romă. Despre artiştii plastici implicaţi în expoziţie şi despre lucrările lor a făcut o scurtă incursiune artistică criticul de artă Maria Bilaşevschi: Dacă termenul de “minoritate” a fost abordat şi definit într-o multitudine de moduri, reprezentarea vizuală a identităţilor ce formează o „minoritate” s-a făcut arareori într-un context programat, coordonat şi compact. Tabăra de creaţie ce  a avut loc la Ciric, precum şi expoziţia de la Galeria Theodor Palad” şi „Atrium” Palas Mall au creat o imagine amplă asupra „minorităţilor”, tratând grupurile etnice sub forma unor descrieri, ca pe entităţi care nu doar există într-un context prestabilit, ci identităţi care dăinuie în timp şi în spaţiu, parte a unei structuri de dobândiri mutuale. Artiştii implicaţi au conceput propria variantă a diversităţii etnice, îndepărtându-se voit de reprezentăriile stereotip pentru a lăsa libertate privitorului  în asocierea conţinutului cu propriile convingeri”.

4 expo palas

Întregul demers artistic reprezintă o inedită naraţiune despre „minorităţi”, o creionare a unui univers al realului încărcat de semnificaţii ce ne propune expresii tensionate cu energiile adânci ale vieţii autentice, portrete transfigurate ale simţămintelor şi gândului. Tabăra de creaţie de la Ciric şi expoziţia de artă plastică “Convieţuiri”, organizată în cadrul aceluiaşi proiect, în perioada 22-31 mai, la “Palatul Roznovanu”, au fost finalizate prin editarea şi tipărirea unui album de artă care va fi lansat în septembrie 2015 la “Festivalul diversităţilor culturale la Iaşi”. Acest festival încheie seria de evenimente organizate în cadrul proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” , derulat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Ca beneficiar indirect, Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” va asigura sustenabilitatea financiară, organizaţională si funcţională a proiectului.

 

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *