Istorie şi cultură în Iaşii secolelor XVI – XVIII

 

În cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conferinţă cu tema „Istorie şi cultură în Iaşii secolelor XVI-XVIII”. Conferinţa este susţinută de Prof. Univ. Dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie. Vor fi abordate teme incitante, printre care şi cea care se referă la începuturile şi evoluţia învăţământului în Moldova în perioada secolelor XVI-XVIII, pornind de la „Schola Latina” de la Cotnari şi continuând cu apariţia Academiei Domneşti „Vasile Lupu”. În cadrul conferinţei se va prezenta şi modul în care a evoluat şcoala domnească până la finele sec. XVIII. De asemenea, vor fi dezbătute aspecte culturale privitoare la evreii din Iaşi, ce fac referire la primele şcoli evreieşti/sinagogi din oraş sau la cei mai cunoscuţi rabini ai epocii. Vor mai fi prezentate aspecte culturale privitoare la armenii din Iaşi, date ce se referă la începuturile comunităţii protestante din Iaşi şi informaţii inedite privind întemeierea şi organizarea seminarului de la Socola, din anul 1803.

Cercetarea istorică, o componentă majoră a proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”

Conferinţa „Istorie şi cultură în Iaşii secolelor XVI-XVIII” este a doua dintr-un proiect de şase conferinţe tematice, generic intitulate „Iaşi – oraş al diversităţii culturale”, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi, care va fi tipărită în 250 de exemplare. La finalul proiectului de cercetare, care este coordonat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, va fi organizată o expoziţie la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei scop este recuperare memoriei urbane privind convieţuirea diverselor comunităţi istorice ale Iaşului. Proiectul “Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistică a diversitatii” este iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma” şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

conferinta 2

Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană va asigura continuitatea proiectului

Ca beneficiar indirect, Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană va asigura sustenabilitatea financiară, organizaţională si funcţională a proiectului. Cercetările istorice referitoare la cultura comunităţilor, minorităţilor, precum şi monografia rezultată în urma cercetării contribuie în bună măsură la afirmarea identităţii oraşului Iaşi, sublinierea diversităţii sale culturale fiind un prim pas în construirea unei strategii culturale şi a dosarului de candidatură la titlul de “Capitală Culturală Europeană”.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *