Prezentare de modă şi expoziţie de pictură cosmopolite de Ziua Internaţională a Minorităţilor

Primăria municipiului Iaşi în colaborare cu Palas Mall şi comunităţile Elenă, Evreiască, Ucraineană, Rusă-Lipoveană, Armeană şi Romă din Iaşi va organiza marţi, 22 decembrie, orele 16.00 – 21.00 o inedită manifestare cultural-artistică dedicată „Zilei Internaţionale a Minorităţilor”.

Evenimentul, găzduit de Atrium Palas Mall va cuprinde o prezentare de modă cosmopolită, ce porneşte de la costumele tradiţionale ale comunităţilor etnice din Iaşi şi o expoziţie de pictură cu tablouri puse la dispoziţia proiectului de etniile locale.

Aspecte etnice cu Nanette Fashion House & friends 

Prezentarea de modă intitulată “Aspecte etnice” va începe la orele 18.15 şi se va realiza cu sprijinul celor 6 comunităţi etnice din Iaşi implicate în proiect. Evenimentul va debuta cu o prezentare a casei de modă „Nanette”, ce are ca invitate alte trei case de modă de notorietare din lume. Vor prezenta colecţii vestimentare Casa de creaţie „Demetrios” din SUA, Casa de modă „Cosmobela” din Spania, „Alma Novia” din Polonia şi „Nanette Fashion House”. Directorul creativ al prezentării este Nanette Pârvu, care va aduce pe podium saşe colecţii de câte 9 rochii unicat cu caracteristici asemănătoare costumelor tradiţionale ale comunităţii pe care le reprezintă. Ţinutele vestimentare vor fi purtate de manechine profesioniste de la agenţiile de modeling „Fargo Models” şi „Academia Show”. Manechinele vor beneficia de serviciile hair-stilist-ului Florin Dumitraş, trainer al echipei „Wella Vision” şi de o echipă de make-up artistişti formată din Laura- Vanessa Biga, de la „Lovely Vanity Artist” şi Mădălina Petraru.

La debutul fiecarei prezentări de modă, comunitatea implicată va susţine un program artistic cu muzică şi dansuri tradiţionale specifice etniei din care face parte. Programul artistic va fi precedat de prezentarea drapelelor, când se vor intona şi imnurile ţărilor de origine. La finalul evenimentului juriul, format din reprezentanţi ai comunităţilor minoritare implicate în proiect, va alege “Miss Istoria minorităţilor”. Aceasta va primi drept premiu o rochie din partea casei de moda Nanette.

Expozitie de pictură “Culori europene”

Expoziţia de pictură “Culori europene” va fi găzduită de Atrium Palas Mall până pe 24 decembrie După vernisaj, lucrările vor fi mutate la nivelul unu, vis-a-vis de magazinul C&A. Tablourile, aşezate pe şevalete, vor fi încadrate de manechine fixe (bust) îmbrăcate cu rochii vaporoase, alese de casele de modă implicate. Expoziţia de pictură este realizată cu tablouri puse la dispoziţie de comunităţile cooptate în proiect, printre care se regăsesc lucrări semnate de pictorul armean Mircea Răzvan Ciacâru, desemnat artistul anului 2015 de Uniunea Artiştilor Plastici din Neamţ, medicul ieşean de etnie greacă Maria Frangopol, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, un portret în ulei cu poetul ucrainean Taraş Şevcenko, câteva lucrări realizate de eleva Maria Bianca Marian, voluntară la Asociaţia „Pro Roma”, două lucrări cu temă religioasă ale comunităţii evreieşti şi un tablou „de familie” al comunităţii ruse-lipovene din Iaşi. Vernisajul va avea la orele 18.00, la Atrium Palas Mall, expoziţia urmând să fie prezentată de pictorii Felix Aftene şi Constantin Tofan.

Prezentarea de modă „Aspecte etnice” şi expoziţia de pictură „Culori europene” sunt acţiuni derulate în cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” derulat de Primăria municipiului Iaşi în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia „Pro Roma”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *