Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale, sărbătorită în Centrul de Cartier Alexandru cel Bun

„Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale” (SEDL)  este un eveniment anual desfăşurat sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) al Consiliului Europei. Evenimentul a avut loc în luna octombrie 2015 şi urmăreşte încurajarea participării democratice la nivel local. Oraşul Iaşi a participat cu diverse activităţi la acest eveniment încă din anul 2006, fiind considerat de organizatorii de la nivel european unul din cei mai vechi şi mai activi parteneri ai proiectului SEDL, colaborând cu Congresul Puterilor Locale şi Regionale pentru promovarea cetăţeniei active la nivel local. Municipiul Iaşi a obţinut în anul 2013 distincţia de ”Oraş de 12 stele”, fiind primul şi singurul oraş din România care a obţinut acest titlu.

Tema principală a ediţiei din 2015 stabilită la nivel european este: “Living together in multicultural societies: respect, dialogue, interaction”.

Ţinând cont că tema propusă pentru acest an pentru „Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale” (SEDL) este în concordanţă cu obiectivele proiectului Istoria minorităţilor – o abordare cultural-artistică a diversităţii, Municipiul Iasi a inclus acest eveniment în cadrul proiectului al carui promotor este.

Expoziţie de pictură „Istoria minorităţilor”

În perioada 1-10 octombrie 2015, Centrul de Cartier “Alexandru cel Bun” a fost transformat în galerie de artă. Pe şevalete au fost expuse 22 de tablouri, realizate în tabăra de creaţie de la Ciric, lucrări semnate de pictorii Constantin Tofan, Felix Aftene, Manuel Mănăstireanu, Marinela Botez, Claudiu Ciobanu, Adrian şi Rodica Crîşmaru, Andreea Dascălu, Cristian Diaconescu, Ioan Pricop şi pictorul de etnie romă Alexandru Stoica.

Expoziţia de pictură a fost bine primită în cartier, tineri, elevi de etnie romă de la liceele din zonă, cadre didactice, locuitori din cartierul Alexandru cel Bun manifestându-şi vădit interesul.

Trăim împreună în societăţi multiculturale: respect, dialog, interacţiune

“Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale” a cuprins şi două evenimente educative. Joi, 8 octombrie a susţinut o interesantă conferinţă arhivist Cătălin Botoşineanu, de la Arhivele Naţionale ale României din Iaşi, care a avut ca temă “Şcolile minorităţilor din Iaşi în perioada interbelică”, cu accent pe unităţile de învăţământ din zonă. Cu acest prilej au fost difuzate şi 2 filme de prezentare ale proiectului. A doua zi a avut loc workshop-ul “Trăind împreună în societăţi multiculturale: respect, dialog, interacţiune”

Încadrându-se în această temă, despre  “Obiceiuri şi tradiţii ale etniei rome”  a vorbit Margareta Herţanu, preşedinta Asociaţiei “Pro Roma”, partener al proiectului. În faţa a peste 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul “Miron Costin”, dintre care şi tineri de etnie roma, şi-a exprimat opinia legată de convieţuirea şi comunicarea dintre romi şi populaţia majoritară a Iaşului, privită prin experienţa sa personală, Iuliana Ancuţa, de etnie romă, asistent social în cadrul Direcţiei de Asistenţă a Copilului Iaşi. Evenimentul s-a încheit cu alte două filme realizate în cadrul proiectului, ce au avut în prim-plan comunitatea romă, personajele prezentate pe peliculă fiind bulibaşa Ion Stănescu şi pictorul de etnie roma Alexandru Stoica.

Peste o mie de romi locuiesc în cartierul Alexandru cel Bun

Evenimentele dedicate “„Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale” au avut loc în cartierul Alexandru cel Bun, un cartier mărginaş al Iaşului, unde locuieşte o populaţie considerabilă de etnie romă, peste 1000 de persoane însuşindu-şi acest statut. Prin organizarea acestui eveniment s-a încurajat dialogului dintre membrii comunităţii din municipiul Iaşi: cetăţenii din cartierul Alexandru cel Bun, minoritatea romă, administraţia publică locală.

Multiculturalitate şi toleranţă

Acţiunile organizate în cadrul SEDL îşi propun să încurajeze dezvoltarea unei societăţi bazate pe trei elemente: respect – primul pas pentru o convieţuire armonioasă este respectul reciproc pentru cultura, religia şi tradiţiile fiecăruia dintre noi; dialog – cei care locuiesc în acelaşi cartier/oraş trebuie să fie aibă posibilitatea de a face schimb de opinii cu privire diversitatea culturală; interactiune – prin acţiuni comune care au drept scop implicarea diferitelor grupuri etnice din comunitate se construieşte o societate tolerantă.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *