Vă invităm la vernisaj: expoziţie de fotografie istorică la Muzeul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, din strada Titu Maiorescu nr. 10

Astăzi, de la orele 11:00 Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, partener al Primăriei municipiului Iaşi în proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” vă invită la vernisaj. Expoziţia de fotografie istorică de la muzeul universităţii ieşene, inclusă în calendarul de evenimente al festivalului “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, va fi prezentată de Conf. Univ. Dr. Bogdan Maleon, Director al Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” din Iaşi şi va conţine un grupaj de fotografii istorice, mărturie a prezenţei active a etniilor pe teritoriul actualului oraş moldav. Şi-au anunţat prezenţa cercetătorii de la Facultatea de Istorie şi de la Arhivele Statului din Iaşi – cei care au realizat partea de cercetare istorică, reprezentanţi ai etniilor din Iaşi precum şi alţi oameni de cultură ai urbei. Rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmează să fie publicat într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi, ce va fi tipărită în cursul lunii viitoare.

Astăzi, comunitatea romă se prezintă în festival

La sala media, amenajată într-unul din cele 2 corturi instalate pe esplanada din faţa Palatului Culturii din Iaşi, comunitatea romă, reprezentată de Asociaţia “Pro Roma”, parteneră a proiectului, îşi va prezenta valorile: muzică ţigănească autentică, inclusiv “Gelem, Gelem”, imnul internaţional al romilor, filme document iar la stand ceea ce îi reprezită cel mai bine – eşarfe şi costume tradiţionale, cu imprimeuri înflorate, alambic pentru făcut ţuică, tigăi din cupru şi steagul internaţional al romilor.

Astăzi, premiera spectacolului de teatru “Restituţio Benjamin Fondane”

Astăzi, de la orele 20.00, într-o hală a RATP Iaşi va avea loc premiera spectacolului “Restituţio Benjamin Fondane”, pus în scenă de regizorul Octavian Jighirgiu.

afis_Ultima_tigara_a_lui_Fondane

Luni, a fost ziua dedicată armenilor în festival

Luni a fost o zi la fel de spectaculoasă în festival. Sub egida “Comunităţile se prezintă”, mebrii Comunităţii Armene, în mare parte prezenţi la stand, au difuzat muzică tradiţională iar în sala media filme de desene animate – subtitrate – care au adunat la cort o mulţime de copii. Au urmat filme documentare dar şi o prezenţă permanentă la stand a unui reprezentant al comunităţii armene, care oferea explicaţii numeroşilor ieşeni dornici de informaţii noi.

Spectacolul “Fereastra”, aplaudat la scenă deschisă

Spectacolul de teatru outdoor “Fereastra” şi-a continuat marathonul prin cartiere, oferind un spectacol la fel de bine primit şi în Alexandru cel Bun. Pe esplanada “Minerva” s-au adunat peste 100 de ieşeni care, la finalul spectacolului, au apaludat în picioare, ceea ce a determinat actorii – Doru Aftanasiu, Biatrice Cozmolici, Cezara Damian, Alexandra Paftală, Daniel Onoae şi Vlad Chelărescu -, să revină de două ori în faţa lor.

IMG_1906

“Ieri, nu demult”, ziua poeziei etnice în festival

Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi” continuă şi miercuri. De la orele 17.00, la corturile amplasate în faţa Palatului Culturii este programată ziua poeziei etnice, sugestiv intitulată “Ieri, nu demult”. Vor recita membrii comunităţilor minoritare implicate în proiect dar şi ieşeni cu har, moderatorul acestui eveniment liric fiind scriitorul şi poetul Adi Cristi. Cu acest prilej, Uniunea Elenilor din Romînia – Filiala Iaşi a pregătit un program special, dedicat în exclusivitate poetului Mihai Eminescu.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *