Istoria Municipiului Iasi

Din timpuri foarte vechi, pe teritoriul judetului Iasi din ziua de astazi, inflorea cultura Cucuteni, una dintre cele mai importante si vechi din intreaga tara. Pe urma, influenta triburilor dacice, a civilizatiilor bizantine, romane si grecesti, au facut din aceasta regiune un element foarte important in dezvoltarea tuturor relatiilor comerciale dintre intreaga zona a Marii Negre si Europa e N si cea de E, pe de alta parte. In secolul al 19 -lea, momentul istoric al formarii Tarii Moldovei – asa cum s-a numit la inceput – orasul Iasi era situat in centrul tarii.

Atestarea documentara a fost intr-un act din partea lui Alexandru cel Bun iar pe o piatra, datata in anul 1396, aflata in prezent in interiorul Bisericii Armene. In ce priveste originea numelui judetului Iasi, au existat foarte multe controverse care exista si in ziua de astazi. Orasul a cunoscut o dezvoltare intensa, mai ales dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea, momentul in care a devenit chiar capitala Moldovei. Viata spirituala a tuturor crestinilor a inflorit intr-adevar odata cu comertul si cu mestesugurile.

Datorita faptului ca domnii au dorit sa pastreze pe teritoriul Moldovei o adevarata traditie de neclintit, romaneasca, ei au inaltat – pe locurile in care cu mult timp in urma au fost biserici de lemn, distruse apoi in vremuri tulburi – altele mai rezistente si mai impunatoare, cum ar fi urmatoarele: Biserica Sfantul Sava (sec. Al XIV-lea); Biserica Armeana (1395), Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, care a fost inaltata chiar de catre Stefan cel Mare (1491-1493), Biserica Alba, care a fost terminata in anul 1492, pe locul in care se afla acum Catedrala Metropolitana. Mai mult de atat, au fost construite foarte multe lacase de cult care astaszi au devenit obiective culturale foarte importante deoarece detin un inestimabil patrimoniu. Doar cateva dintre acestea sunt: Manastirea Galata, Manastirea Trei Ierarhi, Biserica Barboi, Biserica Barnovschi, Manastirea Cetatuia, Biserica Frumoasa.

Desi avea parte de toate acestea, in secolul al XVI-lea, atunci cand a devenit capitala principatului de 3 ori mai mare decat principatul Belgiei, orasul Iasi era destul de mic in comparatie cu orasul din ziua de astazi. Abia intre secolele al XVII-lea si XVII-lea, judetul Iasi a trecut printr-o perioada infloritoare in perioada domniei lui Vasile Lupu si cele ale altor domni fanarioti. In perioada aceasta, suprafata orasului Iasi s-a extins in toate directiile, mai ales catre nord. Suburbia Muntenime (Sararie) se intindea pana la Rapa Galbena. Cartierele Brosteni, Bucsinescu, Chiurchi si Tatarasi au fost modernizate si populate intens in secolul al XIII-lea.

Atunci centrul orasului s-a mutat in partea de nord. Au aparut apoi diverse pravalii pline de bunatati, impunatoare ca niste case boieresti, strazi pavate, rezerve de apa, cabinete particulare ale doctorilor, spitale. Mai mult, in perioada aceasta s-a semnalat inceputul iluminarii stradale – trei fanare. Amplasate in Targul Din deal, in Targul de Faina, trei pe utila Barboi, doua la Baubacarie, una la ulita Cizmarilor, cinci in Targul din Vale, doua pe Ulita Mare si patru pe Podul Vechi. In perioada aceasta orasul a fost martor al unor lupte pentru influenta dintre rusi, austrieci si turci cat si al eforturilor Frantei pentru a da o orientare acestor dispute. Desi a fost de cateva ori mistuit de ciuma si de flacari, orasul Iasi situat in apropierea Poloniei, a fost influentat puternic de principiile Revolutiei franceze.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *