Structura etnica a Romaniei

In Romania traiesc diferite comunitati etnice alaturi de comunitatea romanesca. Acestea au traditii culturale, religioase si lingvistice specifice. Regiunile cu diversitate mare etnica din Romania sunt urmatoarele: Transilvania, Banat, Bucovina si Dobrogea. In zonele cu o diversitate etnica redusa, precum Moldova si Oltenia, se manifesta o deschidere mai mica fata de pluralismul etnic dar si fata de cel politic.

Conform recensamantului efectuat in anul 2011, populatia minoritara reprezinta aproximativ 11% dintr-un total de 20,1 milioane de locuitori. Cele mai importante minoritati din Romania sunt: Minoritatea maghiara – 1,23 milioane de locuitori, apoi minoritatea de romi – 0,62 milioane, germani – 36 de mii, turci – 27,7 mii, rusi-lipoveni – 23,49 mii si apoi tatari, slovaci, sarbi, croati, bulgari, evrei, italieni, polonezi, cehi dar si alte minoritati. Mai mult de atat, in Romania se afla si alte comunitati de Arabi, Chinezi, afro-romani, Vietnamezi, Pakistanezi, Indieni, etc.

Conform unui recensamant din anul 2011, Romania are o populatie de 20 121 641 de locuitori si este de asteptat faptul ca in anii urmatori sa existe o scadere lenta a populatiei cauzata de sporul natural negativ. Principalul grup etnic il formeaa romanii. Conform recensamantului din anul 2011, ei reprezinta 88,9% din numarul al populatiei. Dupa romani urmeaza o comunitate etnica importanta, cea a maghiarilor, care reprezinta pana la 6,1% din intreaga populatie din Romania.

Comunitatea maghiara este majoritata in judetele: Harghita, Covasna, Mures, Satu Mare, Bihor, Salaj. Apoi minoritatea etnica roma este in crestere in majoritatea regiunilor tarii. Federatia Etnica a Romilor din Romania considera faptul ca romii ar fi in jur de 2,5 milioane, reprezentand chiar 10% din populatia totalta, insa dupa alti observatori, numarul lor ar fi unul mai mic, cuprins intre 1 – 1,5 milioane. Judelete in care se afla cei mai multi romi sunt urmatoarele: Mures, Calarasi, Salaj.

Un alt treilea grup etnic din Romania este reprezentat de catre ucranieni. Acestia traiesc cel mai mult in nordul tarii, in zonele foarte aproape de granita cu Urcracina, mai ales in judetele Maramures, Suceava si Timis. Mai mult de atat, in judetul Tulcea au fost inregistrati in jur de 1000 de ucranieni. Minoritatea germana se inregistreaza in judetul Satu Mare si este intr-un continuu declin, incepand cu recensamantul din anul 1930. In romania limba oficiala este limba romana care apartine grupei limbilor romanice de E si este inrudita cu limba italiana, franceza, spaniola, portugheza si catalana, iar mai departe cu majoritatea limbilor europene. Limba romana este vorbita de un numar foarte mari de vorbitori nativi ce reprezinta 91% dintr-un total al populatiei, fiind urmata mai apoi de limbile vorbite de catre pricnipalele minoritati etnice: maghiarii si romii.

Limba maghiara e o limba regionala din Romania si este vorbita in Transilvania, Crisana, Banat, Maramures si Moldova de minoritatea maghiara. Azi e predata in sectiile maghiare din scoli si are 1.227,6 mii de vorbitori, 6,5% din populatia Romaniei.

Este o limba majoritata in jud. Harghita si in jud. Covasna, iar in judetele Satu Mare si Mures este utilizata in jur de 50% din populatia acestor judete.

Limba roma este utilizata de 273.500 de persoana, 1,2% din populatia tarii. O mare parte din romi nu mai vorbesc limba tiganeasca si utilizeaza limba romana. In cateva zone din Ardeal, romii vorbesc limba maghiara.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *